INKIJK EXEMPLAAR
Deel 1 van de geschiedenis van onze Winterkompetitie.

 

Zoals jullie bekend zal zijn ( je moet wel kunnen rekenen) zijn we gestart in het winterseizoen 1984/1985. De teams van de eerste vijf jaar staan in de onderstaande tabel vermeld.

De deelnemende teams van 2004 staan er ook al bij. Een winterkompetitie buiten de hockeybond om én voor de KNHB de reden om hier jaren later ook mee te starten? Het zal wel zo zijn gegaan.

Onze huidge ere-voorzitter heeft het toen goed gezien.  Het kunstgrasveld moest worden gepromoot bij de clubs in de regio. Maar dan wel bij Souburgh spelen en de derde helft was voor de club. Het gras kon hiermede beter groeien en de veldverlichting kon worden afbetaald.

In het begin was KoningWinter te sterk voor ons allen, maar in mijn periode (vanf 1986/87) heeft hij geen enkele kans meer gekregen.

Als een team te sterk werd/ was moest het verdwijnen. Voor Dordrecht A ( met als aanvoerder Kareltje de Boer ) was dit de grootste teleurstelling van hun bestaan.  Er werd in twee poules gespeeld en de winnaars uit de poules speelden in de finale om de Wisseltrofée “De Veteraan in de Winter”.

De 1e winnaar was vanzelfsprekend SouburghB, het beste team in de 80er-jaren.

Op de donderdagavonden en de zondagmiddagen werd er gespeeld vanaf begin december tot eind februari. Dat waren nog eens goede tijden.

Waar zijn die gebleven? En dat met 12 deelnemende teams gedurende de eerste 4 jaren. De spelers roken het kunstgras en in het begin werden ze zelfs sneeuwblind.

Met één kunstgrasveld (in de regio alleen bij Souburgh!!) was er belangstelling genoeg.

( Zie hiervoor de ook onderstaande lijst van deelnemers.)

Voor een aantal teams waren de inspanningen té groot en deze verdwenen na 1 of 2 jaar. Voorne heeft in deze periode 1x meegedaan, maar kwam op eigen verzoek later terug met een combinatieteam. We hebben het geweten

In 1986/87 zou de finale zelfs op donderdag 4 juni om 19.30 uur worden gespeeld. Om de e.o.a. reden is dit niet doorgegaan en heeft KoningWinter alsnog gewonnen.

 

Deelnemers

84/85

85/86

86/87

87/88

88/89

Totaal overzicht.

1

2

3

4

5

KONING WINTER*

winnaar

 

winnaar

 

 

AEOLUS

 

 

 

1

1

BARENDRECHT

1

1

1

1

1

BLEISWIJK

1

 

 

 

 

DORDRECHT A

1

1

1

1

1*

DORDRECHT B/ L

 

1

1

1

1

EVERGREEN

1

1

 

 

 

HDS

 

1

 

 

 

HOEKSE WAARD

1

1

1

1

 

HUDITO

 

 

1

 

 

OUDE MAAS A

1

1

1

1*

1

OUDE MAAS B

 

1

1

1

1

POLLUX

1

1

1

1

1

RAPID

1

 

 

 

 

SOUBURGH A

1

1

1

1

1

SOUBURGH B

1

1*

1

1

 

SOUBURGH C

 

 

1

1

 

SOUBURGH L

 

 

 

 

1

SPIJKERNISSE

1

1

 

 

 

TEMPO '34

1

 

 

 

 

VOORNE

 

 

1

 

 

WESTLAND

 

 

 

1

1

 

12

12

12

12

10

 


Deel 2  van de geschiedenis van onze Winterkompetitie.

 

In deze periode viel het besluit om Dordrecht A te adviseren (zonder enige dwang) om gedurende de winterstop maar in de sneeuw  in Oostenrijk te overwinteren.

Oude Maas A en Souburgh A volgend spoedig. Konden het niet meer bijbenen.

Het nieuw Veteranen-A van Souburgh werd samengesteld uit het oude B- en C- team, maar heeft nimmer het niveau kunnen bereiken van de ‘oudjes’. Pollux was het sterkste team gedurende deze periode. Het speelde altijd op de donderdagavond en op zondag de oefenwedstrijden bij de bond.

Een zeer sportief team met een groot arsenaal aan goede spelers.

Oude Maas zette zelfs nog een keer een JOKER-team in, het Oude Maas C met als aanvoerder Moon.

Met een 6e plaats als resultaat. Het team werd mede hierdoor in het volgende seizoen direct opgeheven.

De barbezetting was in handen van de Souburgh-teams en vereiste in de beginjaren een hele organisatie.  Uiteindelijk werd de bar voornamelijk gedaan door de organisatoren t.w. Fred en Theo.

Helaas moesten we te vroeg afscheid nemen van Fred Termeulen en gingen we een geheel nieuwe periode in.

Het aantal teams werd kleiner ( meer concurrentie van de bond en de clubs hadden nu zelf  een kunstgrasveld). De bar werd vanaf 1994/1995 gedaan door Tineke. We hadden nog steeds één kunstgrasveld met de nodige problemen bij nat weer.

KoningWinter hadden we al verslagen en de rest was te overwinnen.

Voorne was een goed team, maar dat was voornamelijk gebaseerd op het spelen van de 3e helft.

Op de donderdagavonden werd zelfs de kleine uurtjes bereikt en er moest dikwijls op kousevoeten worden gelopen om hieraan geen ruchtbaarheid te geven.

Aeolus was nog steeds in opbouw en hoopte nog eens de wisselprijs te krijgen, maar wisten toen niet dat ze nog tot het millenniumjaar moesten wachten.

De wedstrijden op de zondag waren zeer ontspannend en in de strenge winters van “toen” werden de echte inspanningen pas na het hockeyen geleverd op het ijs met het rijden van de Molentocht in de Alblasserwaard.

 

We hebben een groot aantal van onze Veteranen in de Winter onderweg verloren. In het begin Theo Damstra van Dordrecht en onlangs Ton Paans van Souburgh. Helaas zijn het te veel om allemaal op te noemen.  Maar allemaal goede sportvrienden die hun sporen hebben nagelaten in ONZE winter kompetitie en die inspirerend waren voor hun omgeving en te vroeg zijn overleden.

 

Deelnemers

89/90

90/91

91/92

92/93

93/94

jaar

6

7

8

9

10

AEOLUS

1

1

1

1

1

DORD B/C en L

1

1

1

1

1

DORDRECHT A

1x

 

 

 

 

HCGO

1

1

1

1x

1

OUDE MAAS A

1

1

 

 

 

OUDE MAAS B

1

1

1

1

1

OUDE MAAS C

 

 

 

 

1

POLLUX

1

1x

1

1

1x

ROTTERDAM

 

 

 

1

1

SOUBURGH A

1

1

1

 

 

SOUBURGH  L

1

1

1

1

1

VOORNE B/C

 

1

1x

1

1

 

10

9

8

8

9

x  winnaar desbetreffende jaar


Deel 3 van de geschiedenis van onze Winterkompetitie.

 

In deze periode werd tot 1995/96 nog op de donderdagavonden gespeeld.

Dit mede op dringend verzoek van Pollux.

Pollux nam afscheid met voor de 3e maal de Veteraan-in-de-Winter in ontvangst te nemen. Het moest ook niet te gek worden.

De kans op de Wisseltroféé werd hierdoor wel groter.

Voor Dordrecht, Oude Maas cq Derby en de oudjes van Souburgh was dit mooi meegenomen en hun beste jaren kwamen nu pas.

Deze wisselprijs werd echter al lang niet meer meegegeven aan het winnende team. Je weet maar nooit, welke gek of liefhebber........?????

Het aantal teams zakte naar 6 en vervolgens naar 5 en dit aantal hebben we vast kunnen houden tot bijna het eind toe. De sterksten bleven over.

Het verval van de teams werd geleiderlijk aan duidelijker maar de inzet (én aanwezigheid) nam toe.

 

Het werd een eer om mee te mogen doen en te worden geselecteerd voor de Veteranen-in-de-Winter kompetitie bij HC Souburgh. Óf kwamen ze alleen voor de Tineke achter de bar.

Twee kunstgrasvelden met gelijkertijd de wedstrijden verhoogden de spanning en dé gezelligheid  tijdens de 3e speelhelft. Het aantal kratten nam echter niet meer toe.

We moesten afscheid nemen van Oude Maas, máár met Derby kwamen ze terug, én hoe? Twee maal achtereen winnen was in de beginjaren een risico!! Johan had dat goed bekeken. Het lukte Derby met een potentieel aan goede spelers van H.I.Ambacht om direct na de gedaantewisseling wederom de 1e prijs te bemachtigen. De tegenstanders waren te laat op de hoogte van deze tactische zet. Het is Derby later niet meer gelukt om de Wisseltrofée mee naar “huis” te nemen.

In deze periode lukte het “Aeolus” nog steeds niet om de “Veteraan-in-de-Winter” in hun bezit te krijgen. Máár het zijn doorzetters en hun gloriejaar zou pas in het nieuwe Millennium komen. Toen hadden ze eindelijk ook de juiste fluitist meegenomen.

Het fluiten van je eigen wedstrijden was een slimme zet geweest van de organisatie aan het eind van de 80er jaren. Het waren dan ook geen thuisfluiters en brachten hun eigen spelers soms tot wanhoop. Gedurende deze jaren kwamen er meer vaste krachten mee met het team om te fluiten. Dit om te voorkomen dat Theo zou moeten fluiten. Of deze vaste fluiters betaald werden is nooit duidelijk geworden, maar ze stonden wel hun mannetje.

In deze jaren kreeg Tineke als presentje van één der teams ieder jaar een doosje met sigaartjes.

Na haar pensioen kan ze nu een sigarenwinkel openen en blijft ze zodoende in de running.

 

Deelnemers

94/95

95/96

96/97

97/98

98/99

 

11

12

13

14

15

AEOLUS

1

1

1

1

1

DORDRECHT B/ L

1*

1

1

1

1

DERBY

 

 

 

 

1*

OUDE MAAS “B”

1

1

1

1*

 

POLLUX

1

1*

 

 

 

SOUBURGH L

1

1

1*

1

1

VOORNE B/C

1

1

1

1

1

 

6

6

5

5

5

* winnaar desbetreffende jaar

 


Deel 4 van de geschiedenis van onze Winterkompetitie.

 

In deze periode zijn we het Millennium ingegaan.

De 1e winnaars waren de doorzetters van Aeolus. Ze wisten dat het einde naderde voor de club en wilden zich nog éénmaal bewijzen.

In dit allemaal onder de bezielende (bege)leiding van Gerard. Eindelijk de goede opstelling gevonden!

Volgens goede bronnen zat hij thuis aan de radio om het resultaat te horen en barstte in een luid gehuil uit. De lawines in het winterse Oostenrijk waren hiervan toen het gevolg.

Het team van Spirit olv Chris diende zich aan en heeft een goede indruk achtergelaten. Ze waren een aanwinst voor de Veteranen-in-de-Winter.

Helaas zijn ze te vroeg opgebrand na drie slopende seizoenen.

In 2003 hadden ze de wisselprijs in ontvangst kunnen nemen, als ..................

De oudjes worden niet jonger maar na twintig jaar zijn ze in de winter nog wel  in de juiste conditie en stemming. Er werden zelfs trainingskampen georganiseerd.

Helaas, het aantal teams is afgenomen en ook de belangstelling?. Zelfs de wisseltrofee is éénmaal niet overhandigd, vanwege ????????

De belangstelling van de deelnemers is zeker niet verminderd, maar zelfs toegenomen. Teams waren altijd kompleet en hadden soms een groot aantal reservespelers op de bank. Of waren dat de echtgenotes van de spelers?

De vaste toeschouwers, die zelfs in weer en wind, bereid waren om hun mannen aan te moedigen. Soms geschiedde dit vanachter het glas in het clubgebouw, maar toch. Waarschijnlijk werd dit gedaan om Tineke gezelschap te houden én de koffie was altijd van zeer goede kwaliteit.

De voornaamste reden dat de Veteranen-in-de-Winter kompetitie (in deze vorm) in 2004 voor het laatst zal worden opgevoerd is namelijk dat Ricus en Peter B geen goede opvolgers hebben kunnen vinden. Zelfs het huidige Veteranen A en B kunnen niet hun voetsporen treden. Helaas!

De overgebleven teams zullen allen als winnaars afscheid kunnen nemen en een groot aantal spelers

 ( van Souburgh, Derby en Dordrecht ) kunnen terugkijken op een periode van 20 jaar, waarin ze mee hebben gestreden op de “witte” velden van H.C.Souburgh.

De laatste zondag 1 februari 2004 is met een groot feest, met muziek, een eind gekomen aan de 1e twintig jaar van deze Winterkompetitie. De ‘jonge’ veteranen moeten het nu over gaan nemen.

 

Het bestuur van H.C.Souburgh heeft  met de motivering: “Voor alle inspanningen, die Theo zich in het belang en ter profilering van onze vereniging heeft verricht, zijn wij hem veel dank verschuldigd “ , Theo op de laatste dag als Lid van Verdienste van H.C.Souburgh benoemd.

 

De afgelopen 20 jaar hebben Theo en Tineke met groot plezier en toewijding zorg gedragen voor het vermaak op de zondagmiddagen van de ‘oudjes’. Iedere winter weer opnieuw de bekende gezichten te zien was een waar genoegen.

We zullen jullie allemaal missen, en wensen jullie het allerbeste toe in de komend jaren.

JA Theo

 

Deelnemers

2000

2001

2002

2003

2004

 

16

17

18

19

20

AEOLUS

1*

1

 

 

 

DERBY

1

1

1

1

1*

DORDRECHT L

1

1

1*

1*

1*

SOUBURGH L

1

1*

1

1

1*

VOORNE B/C

1

 

 

 

 

ROTTERDAM

 

 

1

1

1*

SPIRIT

 

1

1

1

 

 

5

5

5

5

4

 

*winnaar desbetreffend ejaar

 


 

 

 

Deelnemers

winnaar

84

/5

85

/6

86

/7

87

/8

88

/9

89/0

90/1

91/2

92/3

93/4

94/5

95/6

96/7

97/8

98/9

99/0

2000

2001

2002

2003

2004

Totaal overzicht.

Aantal maal

1

2

3

4

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

14

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

KONING WINTER*

2

*

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AEOLUS

1

 

 

 

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1*

BARENDRECHT

 

1

1

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLEISWIJK

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DERBY

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1*

1

1

1

1

1*

DORDRECHT A

2

1

1

1

1

1*

1*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DORDRECHT B/ L

3

 

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1*

1*

1*

EVERGREEN

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HCGO

1

 

 

 

 

 

1

1

1

1*

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HDS

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOEKSE WAARD

 

1

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUDITO

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OUDE MAAS A

1

1

1

1

1*

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OUDE MAAS B

1

 

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1*

1*

 

 

 

 

 

 

OUDE MAAS C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLLUX

3

1

1

1

1

1

1*

1

1

1

1*

1

1*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAPID

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROTTERDAM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUBURGH A

 

1

1

1

1

1

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUBURGH B

1

1

1

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUBURGH C

 

 

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUBURGH L

2

 

 

 

 

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1*

1

1

1*

SPIJKERNISSE

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPIRIT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1

`

 

TEMPO '34

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOORNE

 

 

 

1

 

 

 

1

1*

1

1

1

1

1

1

1

1

 

 

 

 

 

VOORNE B/C

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WESTLAND

 

 

 

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aantal teams

 

12

10

9

8

8

9

6

5

4

Deelnemers

winnaar

84

/5

85

/6

86

/7

87

/8

88

/9

89/0

90/1

91/2

92/3

93/4

94/5

95/6

96/7

97/8

98/9

99/0

2000

2001

2002

2003

2004